loading...

دانشجویان مهندسی شیمی دانشگاه پیام نور کرمانشاه

تاریخچه ی مهندسی شیمی: اصطلاح مهندسی شیمی(Chemical engineering) نخستین بار در سال 1880 میلادی توسط جرج دیویس در شهر منچستر انگلستان مطرح گردید تا اینکه در سال 1888 لویس نورتن استاد شیمی صنعتی،رشته ی مهندسی…

تاریخچه ی مهندسی شیمی:

اصطلاح مهندسی شیمی(Chemical engineering) نخستین بار در سال 1880 میلادی توسط جرج دیویس در شهر منچستر انگلستان مطرح گردید تا اینکه در سال 1888 لویس نورتن استاد شیمی صنعتی،رشته ی مهندسی شیمی را پایه گذاری نمود.توسعه و تنظیم این رشته بعدها توسط ویلیام واکر صورت گرفت.درسال های اولیه قرن بیستم،مهندسی شیمی تقریبا به صورت یک حرفه ی مشخص مطرح گردید.

جنگ جهانی اول،توسعه ی سریع صنایع شیمیایی و به تبع آن نیاز روز افزون به مهندسین شیمی را به همراه داشت.به همین دلیل پس از مدت کوتاهی ایالات متحده به بزرگترین کشور رشد وتوسعه مهندسی شیمی تبدیل شد و کارآمدی این رشته بیش از پیش آشکار گردید.این در حالی است که گام های اولیه ی شکل گیری مهندسی شیمی از انگلستان آغاز شده بود وتا قبل از جنگ جهانی دوم در هیچ کشوری رشته ی مهندسی شیمی وجود نداشت.

 

مهندسی شیمی در ایران:

شرکت نفت ایران برای رفع نیازهای تخصصی خویش در بهره وری از صنایع نفت و گاز اقدام به تعلیم و تربیت مهندسین شیمی نمود.

با توجه به گسترش روز افزون صنایع نفت،گاز،پتروشیمی و کارخانه های متعدد قند،سیمان،داروسازی و ... تعدادی از دانشگاههای کشور نیز اقدام به تاسیس دوره های مهندسی شیمی در مقطع کارشناسی نمودند که از جمله ی این دانشگاه ها می توان به دانشکده ی نفت آبادان،دانشکده فنی دانشگاه تهران،دانشگاه صنعتی امیر کبیر،دانشگاه شیراز،دانشگاه صنعتی شریف،دانشگاه صنعتی اصفهان و دانشگاه سیستان و بلوچستان اشاره کرد.

راه اندازی واحد تحقیقات مهندسی شیمی در سازمان پژوهش های علمی صنعتی ایران و جهاد دانشگاهی از دیگر اقدام های موثر در راستای رشد و توسعه این رشته در ایران بوده است.

 

تعریف مهندسی شیمی:

تعریف هر علمی در آغاز آموزش آن،موجب پیدایش ذهنیتی روشن از آن علم می شود.

 

انجمن مهندسی شیمی آمریکا:

مهندسی شیمی تلفیقی از بکارگیری اصول علم شیمی وفیزیک با توجه به جنبه های اقتصادی حاکم بر فرایندهای مربوط به تغییر حالت،فرایندهای ترکیبی و فرایندهای انتقال انرژی می باشد.

 

کمیتیه ی مهندسی شیمی ستاد انقلاب فرهنگی ایران:

مهندسی شیمی،فن کاربرد علوم پایه جهت پیاده سازی فرایندهای شیمیایی وفیزیکی در مقیاس صنعتی می باشد.

 

 

گرایش‌های مهندسی شیمی

    مهندسی شیمی (مهندسي صنایع پتروشیمی)
    مهندسی شیمی (صنایع غذایی)
    مهندسی شیمی (بهره برداری از منابع نفتی)
•    مهندسی شیمی (صنایع گاز)
    مهندسی شیمی (فراوری و انتقال گاز)
•    مهندسی شیمی (جمع آوری و تهیه گاز)
    مهندسی شیمی (طراحی فرایندهای نفتی)
•    مهندسی شیمی (صنایع شیمیایی)
•    مهندسی شیمی (بیوتکنولوژی)
•    مهندسی شیمی (محیط زیست)
•    مهندسی شیمی (نانو تکنولوژی)
•    مهندسی شیمی (مخازن هیدروکربری)
    مهندسی شیمی (صنایع نفت و گاز)
    مهندسی شیمی (صنایع شیمیایی معدنی)
    مهندسی شیمی (صنایع پالایش)
    مهندسی شیمی (صنایع سلولزی)
•    مهندسی شیمی (کاربردی)
 

صنايع پتروشيمي

پس از اكتشاف نفت، به تدريج مواد شيميايي مختلفي از آن به دست آمد و صنعت جديدي به نام صنعت پتروشيمي بنيان گذاشته شد. صنعتي كه ماده اوليه آن مشتقات نفت و گاز است يعني با انجام واكنش‌هاي فيزيكي و شيميايي در هيدروكربن‌هاي مايع و گاز مي‌توان به فرآورده‌هاي پتروشيمي دست پيدا كرد. فرآورده‌هايي كه داراي ارزش افزوده بسياري است . چون هر يك دلار نفتي كه به فرآورده‌هاي پتروشيمي تبديل مي‌شود، ارزش افزوده آن حدود صد دلار خواهد شد. اما متاسفانه در كشور ما ميليونها تن از اين ماده گرانقدر بدون اين كه ارزش افزوده‌اي به آن اضافه شود، صادر مي‌گردد و گاه همين ماده با مختصر عملياتي، با قيمت صدها برابر وارد كشور مي‌گردد. 

از همين‌جا مي‌توان به اهميت مهندسي شيمي گرايش پتروشيمي پي‌برد چون وظيفه مهندسي پتروشيمي طراحي دستگاهها و فرآيند توليد مواد مختلف از جمله كودهاي شيميايي، شوينده‌ها و فرآورده‌هاي پليمري (مواد اوليه پلاستيك‌ها ، لاستيك‌ها و الياف مصنوعي) و مواد شيميايي (اسيدها ، حلالها) از نفت و برشهاي نفتي است. 

گفتني است كه دروس تخصصي دانشجويان اين رشته بيشتر در مورد كاتاليزورهاي صنعتي است كه در رآكتورها به كار مي‌رود. 


صنايع گاز

مهندسي شيمي گرايش گاز شامل تمام فرآيندهايي است كه بر روي گاز انجام مي‌شود، تا اين ماده قابل مصرف گردد. 

براي مثال عمق چاهي كه براي استخراج گاز زده مي‌شود، قطر لوله‌اي كه گاز را از چاه به پالايشگاه و يا از پالايشگاه به شبكه‌هاي شهري منتقل مي‌كند، نحوه انتقال گاز از چاه به پالايشگاه، نحوه گرفتن گاز دي‌اكسيد كربن از اين ماده (براي جلوگيري از خورده شدن لوله‌ها) ، نحوه شيرين كردن گاز (به گاز اوليه كه از چاه استخراج مي‌شود، گاز ترش مي‌گويند كه قابل مصرف نيست و بايد طي فرآيندهايي آن را به گاز شيرين كه قابل استفاده در مصارف شهري و ... است تبديل كرد) همه در حيطه فعاليت يك مهندس شيمي گرايش گاز قرار دارد. 


صنايع پليمر

مهندس پليمر وظيفه ساخت فرآورده‌هاي پليمري مصنوعي از جمله رنگهاي شيميايي، پوشش كابلها، لاستيك‌ها و پلاستيك‌ها را از مواد نفتي برعهده دارد. اين رشته كه تا سال 1362 يكي از گرايشهاي مهندسي شيمي بود، در حال حاضر به عنوان يك رشته مستقل با دو گرايش صنايع پليمر و تكنولوژي و علوم رنگ در دانشگاهها و مراكز آموزش عالي ارائه مي‌شود. اما با اين وجود هنوز در تعداد محدودي از دانشگاههاي كشور، مهندسي پليمر يك رشته مستقل نيست بلكه يكي از گرايشهاي مهندسي شيمي مي‌باشد. 

يك مهندس پليمر حداقل 12 يا 13 درس تخصصي در زمينه گرايش صنايع پليمر و يا تكنولوژي و علوم رنگ گذرانده است و در نهايت نيز كارشناس در يكي از دو گرايش فوق مي‌شود. اما مهندسي شيمي گرايش صنايع پليمر بيشتر دروسي كه مي‌خواند با مهندسي شيمي در مفهوم عام آن ارتباط دارد و در نهايت در يكي از زمينه‌هاي پليمر مثل فرآيند شكل‌دهي پليمر يا طراحي واحدهاي صنعتي توليد پليمر، تبحر پيدا مي‌كند.


شيميايي سلولزي

با وجود اين كه قرن حاضر ، دوران رشد روزافزون تكنولوژي كامپيوتر و فرآورده‌هاي آن است، اما هنوز فرهنگ، تمدن و دانش بشري نيازمند يك وسيله ابتدايي انتقال دانش يعني كاغذ مي‌باشد و براي دست‌يابي به اين فرآورده مهم بايد مجهز به دانشي گردد كه در رشته مهندسي شيمي گرايش شيميايي سلولزي مي‌توان به آن دست يافت. چون يك مهندس شيمي گرايش شيميايي سلولزي در زمينه تبديل چوب به كاغذ تخصص دارد و دروس تخصصي آن بيشتر در مورد خميرگيري و يا تبديل چوب به كاغذ مي‌باشد. به همين‌دليل نيز تحصيل دانشجويان اين رشته در دانشكده فني پرديس واقع در استان گيلان  رضوان‌شهر (چوكا)‌مي‌باشد. 

همچنين اين گرايش داراي كاربردهاي جديدي در صنعت امروز مي‌باشد. 

همان طور كه مي‌دانيم قسمت عمده چوب از سلولز تشكيل شده است. همچنين ضايعات كشاورزي مثل پوست برنج و يا سبوس برنج و ضايعات برگ درختان داراي مقادير قابل توجهي سلولز است كه اين ضايعات در بسياري از نقاط به عنوان يك عنصر مزاحم سوزانده شده و باعث آلودگي محيط زيست مي‌شود. اما امروزه در كشوري مثل آمريكا از همين ضايعات براي توليد يك نوع سوخت به نام اتانول كه در تركيب با بنزين، سوخت بسيار خوبي است؛ استفاده مي‌شود. و در اين فرآيند مهندسين شيميايي سلولزي نقش بسيار مهمي را بر عهده دارند.


صنايع غذايي

يكي از كاربردهاي مهندسي شيمي در توليد مواد غذايي و بخش‌هاي صنايع غذايي مانند ميكروبيولوژي غذا، شيمي غذا و كنترل كيفي صنايع غذايي است. براي مثال در سوپرماركت‌ها و فروشگاهها، موادغذايي بيشتر به حالت كنسرو وجود دارد كه تهيه اين كنسروها با حفظ اصول ايمني و بهداشتي نياز به يكسري محاسبات دارد كه اين محاسبات توسط يك مهندس شيمي صنايع غذايي انجام مي‌گيرد.

همچنين طراحي دستگاههايي كه فرآيند خشك كردن را انجام مي‌دهند مثل غذاهاي بچه كه به صورت پودر تهيه مي‌شود و طراحي دستگاههاي استريليزه، پاستوريزه و يا منجمد كننده بر عهده متخصصين همين رشته مي‌باشد.

در كل اگر كسي دوست دارد بداند كه غذاهاي كنسرو شده، منجمد شده و ... چگونه تهيه مي‌شود و يا چه مواد باارزشي در غذاها هست و كدام غذاها براي سلامت بدن خوب است، مي‌تواند وارد رشته صنايع غذايي بشود.


پالايش

دانشجوي گرايش پالايش در پالايشگاههاي كشور كه نفت خام را به فرآورده‌هاي نفتي تبديل مي‌كنند، مشغول به كار شده و در اصل وظيفه طراحي پالايشگاهها را بر عهده دارد. 

گرايش پالايش به طراحي پالايشگاهها باز مي‌گردد. يعني دانشجوي اين گرايش شيوه طراحي دستگاههايي مثل برجهاي تقطير، دستگاههاي جداكننده مايعات از مايعات و گازها از مايعات را مي‌آموزد. دستگاههايي كه مشتقات ئيدروكربني مثل بنزين و گازوئيل و مواد سنگين‌تر مثل قير و شوينده‌ها را از نفت خام جدا ساخته و به دست مي‌آورند.


طراحي فرآيندهاي صنايع نفت

فرآيند يعني عملكرد با روش و طريقي كه بتوان به ياري آن ماده‌اي را از حالتي به حالت ديگر تغيير شكل داد و منظور از مهندس طراحي فرآيندهاي صنايع نفت يعني فردي كه روش اين تغيير و تحول را طراحي كند چون براي تبديل يك ماده از حالت اوليه به حالتي خاص لازم است كه دستگاههايي طراحي شده و محاسباتي انجام بگيرد تا بتوان به نتيجه مطلوب دست يافت.

طراحي صنايعي كه بطور مستقيم يا غير مستقيم وابسته به نفت خام يا فرآورده‌هاي پالايشگاه و يا صنايع پتروشيمي است به مهندس شيمي گرايش طراحي فرآيندها مربوط مي‌شود.

همان‌طور كه مي‌دانيد گرايشها در سطح ليسانس تفاوتي با هم ندارند و حتي نمي‌توان بين بعضي از گرايشها مرز مشخصي قائل شد. اما در كل مي‌توان گفت كه گرايش پالايش صرفا به پالايش نفت و گاز بر مي‌گردد همچنين گرايش پتروشيمي فقط در زمينه توليد مواد پتروشيمي است در حالي كه گرايش طراحي فرآيندها در كليه امور از جمله نفت و گاز و مواد پتروشيمي دخالت دارد همچنين تهيه بعضي مواد منحصرا متعلق به اين گرايش مي‌باشد مثل تركيب دو ماده پارافين و كلر و ايجاد يك محصول جديد به نام پارافين كلره كه به عنوان يك ماده خاموش كننده حريق مورد استفاده قرار مي‌گيرد و توليد آن نيز به گرايش پالايش و يا پتروشيمي باز نمي‌گردد.

يك مهندس شيمي گرايش طراحي فرآيندهاي صنايع نفت، واكنش‌هاي خاصي را از شيميست‌ها مي‌گيرد و با توجه به شرايط محيطي ، اقتصادي و ... بهترين روش توليد مواد شيميايي و خالص‌سازي آنها را پيدا كرده و پياده مي‌كند، كه البته در اين راه بايد عوامل مهمي مثل انتقال جرم، انتقال حرارت و روابط ترموديناميكي را محاسبه كرده و به طراحي راكتور و مبدلهاي حرارتي بپردازد.
دروس مهندسی شیمی در ایران
بر اساس مصوبات شورای عالی انقلاب فرهنگی علاوه بر دروس عمومی و علوم پایه که دانشجویان فنی مهندسی موظف به گذراندن آن میباشند، سایر دروس این رشته به دو دسته اصلی و تخصصی تقسیم می شوند. دروس اصلی آندسته از دروسی هستند که تمامی دانشجویان مهندسی شیمی با هر گرایشی آنرا می گذرانند و دروس تخصصی به دروسی اطلاق می شود که با توجه به گرایش دانشجو موظف به پاس کردن آن میباشد.
•    دروس اصلی
•    موازنه جرم و انرژی
•    مکانیک سیالات
•    انتقال حرارت
•    طراحی راکتور
•    کنترل فرآیند
•    کاربرد ریاضیات در مهندسی شیمی
•    ترمودینامیک
•    عملیات واحد
•    انتقال جرم
•    دروس تخصصی
بسته به گرایش متفاوت میباشد.

 

نرم افزارهای رشته مهندسی شیمی

1) COMSOL Multiphysics = نرم افزاری تخصصی برای دانشجویان رشته مهندسی شیمی و سایر رشته ها

2) aspenONE= قدرتمند ترین نرم افزار در شبیه سازی و طراحی در مهندسی شیمی و رشته های وابسته
3) CHEMCAD=شبیه سازی فرآیندهای شیمیایی
4) HYSYS Training=نرم افزاری برای بهینه سازی فرآیندهای شیمیایی
5) FEMLAB
6) OLGA
7) Portable WinDrawChem: نرم افزار رسم ساختمان ملکول و نمادهای شیمی


سایر نرم افزارها:

Bitplane Imaris شبیه سازی میکروسکپی
BioSolveIT recore 5 - شبیه سازی مجازی هسته مواد
Inteligand ligandscout  – نرم افزار داروسازی
Molegro Data Modeller  – مدل سازی و آنالیز مولکولی
Molegro Virtual Docker– پیشگویی و تحلیل فنی و انفعالات پروتئینی 
Waveafunction Odyssey college chemistry– آموزش اینتراکتیو شبیه سازی مولکول 

 

کارشناسی ارشد مهندسی شیمی

دوره كارشناسي‌ارشد مهندسي شيمي همچون پل رابطي است كه دوره كارشناسي و دكتراي اين رشته را به هم متصل مي‌كند.
در اين دوره دانشجويان با گذراندن سطوح پيشرفته درس‌های دوره كارشناسي، از طرفي جزئيات مباحث علمي دوره كارشناسي را فرا می‌گیرند همچون مكانيك سيالات، ترموديناميك و انتقال حرارت. از طرف ديگر به‌صورت مقدماتي با كليات مباحث دوره دكتري آشنا مي‌شوند.
 دوره كارشناسي‌ارشد مهندسي شيمي عموما شامل 32 واحد درسي در چهار نيم‌سال تحصيلي است كه از اين تعداد هشت واحد آن به پايان‌نامه و سمينار تعلق مي‌گيرد.
 اين دوره گرايش‌هاي متنوعي را شامل مي‌شود كه هر گرايش درس‌های تخصصي مربوط به خود را دارد. به‌طور متوسط 15 واحد از درس‌های كارشناسي‌ارشد تخصصي هستند و ساير واحدها مربوط به درس‌هایی است كه بين تعدادي از گرايش‌ها مشتركند.
 
 
 
گرایش‌ها
 رشته مهندسي شيمي در مقطع كارشناسي‌ارشد شامل گرايش‌هاي زير است:
 

گرايش محيط‌ زيست: این گرایش در ارتباط با عملكرد مواد شيميايي و زيست‌شناسي و پروسه استفاده از مواد شيميايي در تصفيه فاضلاب شهري و صنعتي و طراحي تصفيه‌خانه‌هاي آب است.

 

گرایش محیط زیست به‌طور كلي به تشريح و طراحي هر فرآيندي می‌پردازد كه در آن از مواد شيميايي براي پاك‌سازي محيط در «آب، هوا و خاك» استفاده مي‌شود.
 
مسائل محيط زيست صنايع از موضوعاتي است كه اخيرا مورد توجه بيشتري قرار گرفته است. از آنجا كه صنايع مربوط به مهندسي شيمي ازجمله صنايعي هستند كه تأثير فراواني در محيط زيست دارند بنابراین گرايش محيط‌زيست در مهندسي شيمي اهميت ويژه‌اي مي‌يابد.
 
مباحث تصفيه آب و فاضلاب و مديريت ضايعات جامد، تصفيه بي‌هوازي و كنترل آلودگي هوا از جمله موضوعاتي هستند كه در اين گرايش به‌صورت تخصصي آموزش داده مي‌شوند. طراحي فرآيندهاي سيستم‌هاي تصفيه آب و فاضلاب هم مربوط به همين گرايش است.
 
مكانيك سيالات پيشرفته، رياضيات عددي پيشرفته و طراحي راكتور پيشرفته دروس مشترك اين گرايش هستند.
 
گرايش صنايع غذايي: اين گرايش جديد به طراحي دستگاه‌ها، خطوط فرآيند و واحدهاي توليد مواد غذايي می‌پردازد.
 اين رشته جنبه‌هاي تئوري و عملي طراحي را كه شامل طراحي هر يك از واحدهاي فرآيند، طراحي خطوط مختلف آماده‌سازي، فرآوري و بسته‌بندي مواد غذايي و همچنين طراحي كارخانجات توليدي صنايع غذايي است مورد توجه قرار مي‌دهد.
 هدف از اين دوره تربيت متخصصان، پژوهشگران و مدرسانی است كه بتوانند با توجه به خصوصيات فيزيكي، شيميايي، ميكروبيولوژي، تغذيه‌اي و بهداشتي مواد غذايي به طراحي يا تدريس در ارتباط با ايجاد واحدهاي توليد پرداخته و يا در امر رفع مشكلات خطوط توليدي صنايع غذايي كمك کنند.
 رياضيات عددي پيشرفته، ترموديناميك پيشرفته و انتقال حرارت پيشرفته درس‌های مشترك اين گرايش هستند.
 
گرايش نانو: رشته نانو شيمي تقريباً در تمامي علوم و فنون به‌كار مي‌رود. به عبارت ديگر در زمينه‌هاي مختلفي ازجمله سوخت، پليمر، رنگ، ساخت و ساز، پوشاك، دارو، غذا و به‌طور كلي هر آن‌چه كه به شيمي و مهندسي شيمي مربوط مي‌شود، مي‌توان از مزاياي اين فناوري بهره جست.
به‌طور كلي در این گرایش به كليه علوم و فناوري‌هاي موجود در مقياس نانو و كار و توليد در اين مقياس براي دست‌يابي به فرآورده‌هاي با كيفيت و كميت بهتر به عبارتي ارزان‌تر، محكم‌تر، سبك‌تر و كاراتر توجه می‌شود.
 
از ديدگاه مهندسان شيمي، اين گرايش‌ها بسته به نوع نيازهاي جامعه و توانايي برآوردن آن نيازها مي‌تواند به‌طور متفاوت دسته‌بندي شود. در كشور ما پتانسيل‌هاي خوبي در زمينه مطالعه پليمر و رنگ و غيره وجود دارد. دانشجويان فارغ‌التحصيل اين رشته مي‌توانند در صنايع و مراكز به‌خصوص در بخش‌هاي تحقيق و توسعه‌اي كه فارغ‌التحصيلان رشته شيمي و مهندسي شيمي را مي‌پذيرند، مشغول به پژوهش شوند.
 
گرايش بيوتكنولوژي: بيوتكنولوژي (زيست فناوري) عبارت است از كاربرد علوم مختلف در استفاده مستقيم يا غيرمستقيم از موجودات زنده، قسمتي از بدن و يا فرآورده‌هاي آن‌ها در اشكال طبيعي يا تغييريافته.
 اساس درس‌های تخصصي اين رشته بر پايه علوم زيستي است؛ كه شامل بيوشيمي، ميكروبيولوژي، ژنتيك، بيوراكتور، پديده‌هاي انتقال در سامانه‌هاي زيستي و جداسازي زيستي هستند.
 
اين گرايش جز گرايش‌هاي جديد در مهندسي شيمي است به همين دليل علاقه‌مندان زيادي دارد. به‌طور كلي هر گونه فعاليت هوشمندانه بشر در خلق، بهبود و عرضه محصولات گوناگون با استفاده از موجودات زنده مخصوصاً از طريق دستكاري ژنتيكي آن‌ها در سطح مولكولي، در حوزه بيوتكنولوژي قرار مي‌گيرد.
 از ميان گرايش‌هاي ذكر شده نانو و بيوتكنولوژي، جديد و پركاربردند و جاي رشد دارند.
 
مهندسي پليمر: رشته مهندسي پليمر نسبت به رشته‌هاي مهندسي ديگر تقريبا جوان است. اما به دليل كاربرد روزافزون پليمر در صنايع مختلف، اين رشته به سرعت رشد كرده و امروزه جزء يكي از رشته‌هاي مهم كشورهاي صنعتي پيشرفته است.
هدف رشته مهندسي صنايع پليمر توليد كليه محصولات پليمري از قبيل لاستيك، پلاستيك، الاستومر، چسب‌ها، رزين و ساير مواد مود نياز صنعت است. براي مثال طراحي و توليد تاير ماشين در صنايع لاستيك، لوله‌هاي پلي‌اتيلن در صنايع پلاستيك و انواع فايبرگلاس‌ها در كامپوزيت به ياري متخصصان مهندسي صنايع پليمر انجام مي‌گيرد.
 در اين رشته شكل‌دهي رزين‌ها نيز مطرح است كه براي مثال مي‌توان به ساخت ملامين اشاره كرد. حتي كيسه‌هاي پلاستيكي و روكش ظروف نچسب (تفلون) از مواد پليمري هستند. در واقع در رشته مهندسي صنايع پليمر هر آن‌چه كه به اين مواد برمي‌گردد، مورد مطالعه و بررسي قرار مي‌گيرد. البته پليمرها فقط كاربرد صنعتي ندارند بلكه كاربرد پزشكي نيز دارند.
 
طراحي فرآيند: فرآيند يعني عملكرد با روش و طريقي كه بتوان به ياري آن ماده‌اي را از حالتي به حالت ديگر تغيير شكل داد.
 مهندس طراحي فرآيندهاي صنايع نفت، فردي است می‌تواند روش اين تغيير و تحول را طراحي كند. براي تبديل يك ماده از حالت اوليه به حالتي خاص لازم است كه دستگاه‌هايي طراحي شده و محاسباتي انجام بگيرد تا بتوان به نتيجه مطلوب دست يافت.
طراحي صنايعي كه به‌طور مستقيم يا غيرمستقيم وابسته به نفت خام يا فرآورده‌هاي پالايشگاه و يا صنايع پتروشيمي است به مهندس شيمي گرايش طراحي فرآيندها مربوط مي‌شود.
گرايش طراحي فرآيندها در كليه امور ازجمله نفت و گاز و مواد پتروشيمي دخالت دارد همچنين تهيه بعضي مواد، به طور انحصاری متعلق به اين گرايش است.
 يك مهندس شيمي گرايش طراحي فرآيندهاي صنايع نفت، واكنش‌هاي خاصي را از شيميست‌ها مي‌گيرد و با توجه به شرايط محيطي، اقتصادي و ... بهترين روش توليد مواد شيميايي و خالص‌سازي آن‌ها را پيدا كرده و پياده مي‌كند. البته در اين باره بايد عوامل مهمي مثل انتقال جرم، انتقال حرارت و روابط ترموديناميكي را محاسبه كرده و به طراحي راكتور و مبدل‌هاي حرارتي بپردازد.
 
پديده‌هاي انتقال و فرآيندهاي جداسازي: در اين گرايش، دانشجويان دروس مربوط به پديده‌هاي انتقال يعني انتقال حرارت پيشرفته، انتقال جرم پيشرفته و انتقال مومنتوم (مكانيك سيالات پيشرفته) را مي‌گذرانند.
آشنايي با انواع فرآيندهاي جداسازي مانند تقطير، استخراج، تبلور و شبيه‌سازي و مدل‌سازي فرآيندها ازجمله مباحثي است كه به‌صورت تخصصي در اين گرايش مورد بررسي قرار مي‌گيرند.
 
اين گرايش با توجه به درس‌های مربوطه زمينه‌اي مناسب را براي ادامه تحصيل در دوره دكتري فراهم مي‌سازد. درس‌های مشترك اين گرايش عبارتند از: رياضيات عددي پيشرفته، طراحي راكتور پيشرفته و ترموديناميك پيشرفته.
 
گرايش ترموسينيتيك و كاتاليست: همان‌گونه كه از نام اين گرايش برمي‌آيد، مبحث تخصصي آن ترموديناميك و واكنش‌هاي شيميايي است.
مباني كاتاليست‌ها در مهندسي شيمي، فرايندهاي الكتروشيميايي، ترموديناميك محلول‌ها و ترموديناميك آماري از درس‌های تخصصي اين گرايش هستند.
 
دانشجويان علاقه‌مند به مباحث ترموديناميكي با انتخاب اين گرايش مي‌توانند زمينه‌اي مناسب براي ادامه اين مبحث را در دوره دكتري براي خود فراهم آورند.
 
درس‌های مشترك اين گرايش عبارتند از رياضيات عددي پيشرفته، مكانيك سيالات پيشرفته، انتقال جرم پيشرفته و طراحي راكتور پيشرفته.
 
گرايش شبيه‌سازي و كنترل: متخصصان این رشته در زمینه‌های مختلفی فعالیت می‌کنند از جمله:
 
- طراحي و تنظيم سيستم‌هاي كنترلي «فرآيند شيميايي»: این سیستم‌ها به منظور رفع عيوب احتمالي که در هنگام طراحي فرآيندها و دستگاه‌هاي مهندسي شيمي توسط مهندسان فرآيند رخ می‌دهد طراحی می‌شوند. از جمله می‌توان به برج‌ها و راكتورها اشاره کرد.
 
بهينه‌سازي فرآيندها:اين گرايش نيازمند پايه‌ رياضي قوي و برنامه‌نويسي كامپيوتر بسيار قوي است. آشنايي با سيستم‌هاي كنترلي حاكم بر فرآيندها موضوع اصلي اين گرايش است. درس رياضيات مهندسي نقش مهمي را در فهم درس‌های اين گرايش ايفا مي‌كند.
 كنترل مدرن و بهينه، كنترل ديجيتالي، كنترل غيرخطي و كاربرد هوش مصنوعي در مهندسي شيمي از جمله درس‌های تخصصي اين گرايش هستند.
 درس‌های مشترك اين گرايش عبارتند از طراحي راكتور پيشرفته، رياضيات مهندسي پيشرفته و مكانيك سيالات پيشرفته.
 
صنايع گاز: مهندسي شيمي، گرايش گاز شامل تمام فرآيندهايي است كه بر روي گاز انجام مي‌شود تا اين ماده قابل مصرف شود.
مباحث و فعالیت‌های زیر در حيطه فعاليت يك مهندس شيمي گرايش گاز قرار دارد:
 
    -  عمق چاهي كه براي استخراج گاز زده مي‌شود
    - قطر لوله‌هايی كه گاز را از چاه به پالايشگاه و يا از پالايشگاه به شبكه‌هاي شهري منتقل مي‌كند
    - نحوه انتقال گاز از چاه به پالايشگاه
    - نحوه گرفتن گاز دي‌اكسيدكربن از اين ماده (براي جلوگيري از خورده شدن لوله‌ها)
   - نحوه شيرين كردن گاز (به گاز اوليه كه از چاه استخراج مي‌شود، گاز ترش مي‌گويند كه قابل مصرف نيست و بايد طي فرآيندهايي آن را به گاز شيرين كه قابل استفاده در مصارف شهري و ... است تبديل كرد)
 
فارغ‌التحصيلان رشته مهندسي شيمي صنايع گاز، مي‌توانند در پالايشگاه‌هاي گاز كشور و يا در ديگر صنايع مربوط به اين رشته مشغول به كار شوند.
 
در حال حاضر زمينه كار براي فارغ‌التحصيلان به دليل ملي بودن صنعت نفت و گاز، بيشتر در بخش دولتي است ولي برخي شركت‌هاي مشاوره‌اي و پيمانكاري كه در اين زمينه فعال هستند نیز فارغ‌التحصيلان اين رشته را جذب مي‌كنند.
 
انرژي و محيط زيست: در اين گرایش، ارتباط متقابل انرژي و محيط زيست مورد بررسي و تجزيه و تحليل قرار می‌گیرد.
در این راه از ابزارهاي تحليلي نظير معادلات ديناميك سيالات و انتقال جرم و حرارت با در نظر گرفتن تأثير مسائل اقتصادي استفاده می‌شود. همچنين مدل پخش انواع آلاينده‌ها با استفاده از روش‌هاي مختلف ديناميك سيالات محاسباتي بررسی می‌شود.
 
دانشجويان مي‌توانند با مطالعه و بررسي روش‌هاي بازيافت انرژي از ضايعات و پسماندها و با توجه به مسائل زيست‌محيطي، در حفظ و حراست از محيط‌زيست و كاهش آلودگي‌هاي زيست محيطي نقش مهمي ايفا كنند.
 
از آنجا كه بخش عمده‌اي از آلودگي‌هاي زيست‌محيطي ناشي از احتراق سوخت‌هاي فسيلي براي تأمين انرژي است، اصول و روش‌هاي كاهش آلودگي‌هاي زيست محيطي و ارزيابي فني ـ اقتصادي آنها از مهم‌ترين مسائلي است كه در زمينه بررسی می‌شود.
 
قوانين و مقررات زيست‌محيطي، تجارت كربن، بهينه‌سازي مصرف آب و حفظ منابع آبي، تصفيه و استفاده از پساب‌هاي صنعتي، سياست‌گذاري ساختاري و در نهايت اعمال استانداردهاي زيست محيطي نيز ازجمله مواردي هستند كه در اين گرايش در نظر گرفته مي‌شود.
 
صنايع شيميايي معدني: متخصص صنايع شيميايي معدني، مواد معدني و غيرآلي را به فرآورده‌هايي مثل سيمان، لعاب، آجرهاي نسوز و ... تبديل مي‌كند.
 اكتشاف و استخراج مواد معدني به رشته معدن بازمي‌گردد، اما فرآورده‌هاي مواد مدني در حيطه مهندسي شيمي گرايش شيميايي معدني قرار دارد.
 هر كارخانه توليد مواد غيرآلي مثل سيمان، گچ، شيشه نسوز و ديرگداز داراي يك فرآيند است. يعني از زماني‌كه مواد اوليه وارد كارخانه مي‌شود تا زماني‌كه محصول خارج مي‌شود، فرآيندي روي آن انجام مي‌گيرد كه طراحي اين فرآيند بر عهده مهندسي شيمي گرایش صنايع شيميايي معدني است.
 همچنين توليد هر ماده معدني مثل كودهاي شيميايي معدني، حشره‌كش‌ها، نمك‌ها، رنگ‌هاي معدني و حتي لعاب روي كاشي‌ها در حيطه كار مهندسي شيمي، گرايش صنایع شيميايي معدني قرار دارد.
 
گرايش فرآيندهاي جداسازي: فارغ‌التحصيلان اين رشته بر اصول عملكرد انواع فرآيندهاي جداسازي و مباحث مربوط به طراحي اين فرآيندها احاطه پیدا می‌کنند.
 طراحي بهينه فرآيندهاي جداسازي كلاسيك مانند تقطير، جذب و دفع استخراج ازجمله قابليت‌هاي منحربه‌فرد فارغ‌التحصيلان اين گرايش است.
 
همچنين آشنايي با مباحث نوين در صنعت جداسازي را مانند سيستم‌هاي جداسازي غشايي و اصول پديده‌هاي سطحي باید در زمره توانایی‌‌های آنها دانست.
 
نکته: فارغ‌التحصيلان رشته مهندسی شیمی در گرایش‌های مختلف، می‌توانند در صنایع و حوزه‌های گسترده‌ای مشغول به کار شوند از جمله: صنايع نفت، گاز و پتروشيمي، صنايع غذايي، دارويي، بيوتكنولوژي، صنايع تصفيه آب و پساب، صنايع رنگ، علوم هسته‌اي و صنايع نيروگاهي.این افراد در بخش‌هاي طراحي، مهندسي و راهبري واحدها فعاليت مي‌کنند.
 
 

 

منابع:

کتاب آشنایی با مهندسی شیمی تالیف دکتر سید حسین نوعی،پاکیزه سرشت،حسین واحدی

موسسه پارسه

سایت بانکی

ویرایش:Hysys.rzb.ir

 

ارسال نظر برای این مطلب

کد امنیتی رفرش
اطلاعات کاربری
  • فراموشی رمز عبور؟
  • نظرسنجی
    آیا از مطالب سایت راضی هستید؟
    آیا از قالب جدید سایت راضی هستید؟
    مهندسی شیمی

    مهندسان شیمی

    آمار سایت
  • کل مطالب : 177
  • کل نظرات : 311
  • افراد آنلاین : 5
  • تعداد اعضا : 7188
  • آی پی امروز : 199
  • آی پی دیروز : 223
  • بازدید امروز : 423
  • باردید دیروز : 433
  • گوگل امروز : 67
  • گوگل دیروز : 121
  • بازدید هفته : 856
  • بازدید ماه : 2,255
  • بازدید سال : 49,661
  • بازدید کلی : 2,587,757
  • کدهای اختصاصی

    فقط از مرورگر فاير فاکس و کروم استفاده کنيد.